Трговина, угоститељство и туризам, образовни профил- туристички техничар


Зашто уисати овај смер? Можда зато јер сте из Малог Зворника или околине.Мали Зворник са окружењем је леп град у којем има доста тога да се доживи када је туризам у питању.Можда вас управо у том граду чека запослење.Шансе су велике.Остало одлучујете ви.При упису овог смера имате шансу да се упоредо са школовањем оспособљавате знањем и вештинама за практичан рад.Дакле, образујете се са потребама привреде у вашем граду и окружењу.

Занимање туристички техничар је првенствено намењен ученицима немирног духа који воле да упознају непознато, који су комуникативни и воле језике и који су креативни.За ово занимање ученици треба да поседују:тачност, стрпљење, истрајност, комуникативност, љубазност,вербалне способности и наравно поседовање опште културе.

Овај образовни профил вам омогућава да радите у туристичким агенцијама, хотелима и уопште у туризму, али вам даје и могућност да упишете многе факултете..

Tуристички техничари организују и продају туристичке аранжмане, продају и посредују у продаји угоститељских и туристичких услуга и организују боравак и путовања туриста на многе дестинације. Организују и превоз путника до одређених дестинација. Приликом путовања у иносранство посредују у прибављању путних исправа и виза потребних за прелаз границе и боравак у иностранству. Организују и туристичке водиче. Посао туристичког техничара је и рекламирање властитих услуга. Организују представљање властитих путних аранжмана брошурама, плакатима, летцима, рекламама и  другим облицима.

Неке од туристчких активности и лепота Малог Зворника

Захваљујући добром географском положају, очуваној природној средини и традиционалном гостопримству становништва, сеоски туризам у малозворничкој oпштини развија се из године у годину.Грађани који се баве овом делатношћу основали су 2007. године туристичко-еколошку организацију "Дрина", са седиштем у Малом Зворнику где је могуће добити детаљне информације везане за смештај у сеоском туризму у овој општини. Поред смештаја у понуди је препознатљиво добра домаћа кухиња са традиционалним специјалитетима, као што су "воденични сто", све врсте дринске риба, млеко и млечни производи, дивљач или шумски плодови.Један од најлепших објеката у овом крају свакако је "Дринска оаза" у селу Велика Река. Налази се на 17 км од Малог Зворника према Љубовији, на најлепшем делу Зворничког језера, и 3 км до живог тока Дрине, са просечном дубином воде од осам метара. Изузетно место за риболов са мола, дворишта или из чамца, како лети тако и зими.

 

 

Tуристички техничар- списак предмета по годинама: